Argentinië, een land vol passionele Salsa, schitterende natuur en moderne steden. In elke windrichting valt wel iets te beleven. Reis door het boeiende land en ontdek de droge pampa’s, de sierra’s, ijskoude gletsjers en het ongerepte Patagonië

Landen-ABC

Ligging op de wereld
In het zuiden van Zuid-Amerika, tussen de Andes en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het land grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.

Ruwe indeling
Je kan Argentinië ruwweg in drieën delen: de vruchtbare vlaktes van de pampa's in de noordelijke helft van het land, de bron van de Argentijnse agrarische rijkdom; het plateau van Patagonië in de zuidelijke helft tot aan Vuurland, en het rotsachtige Andesgebergte langs de westelijke grens met Chili, met de Aconcagua als hoogste punt. Het laagste punt in het land ligt in de provincie Santa Cruz.

De hoofdstad
Buenos Aires

De taal
Spaans

Munteenheid
Argentijnse Peso

De seizoenen
Argentinië is overwegend gematigd, droog in het westen, subtropisch in het noorden, koel en guur tot sub-Antarctisch in het zuiden. In het uiterste noorden van Argentinië heerst een subtropisch klimaat, in het noordoosten een tropisch klimaat, in de bergen een bergklimaat en in het zuiden een woestijnklimaat. De temperatuur is gemiddeld 22 graden. In de zomer kan dit oplopen tot 33 graden of zelfs warmer. Bereid je bij een reis naar Argentinië dus voor op extreme klimaatverschillen! Let ook op als je naar het land reist in januari. Dan is het schoolvakantie en is het overal erg druk.

Argentinië praktisch

Reisdocumenten
Bij een bezoek aan Argentinië dien je in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat gedurende de hele periode van je verblijf geldig is. Bij aankomst in Buenos Aires, of in het vliegtuig, ontvang je een toeristenkaart die je dient bij te houden tot de terugreis.

Tijdsverschil
In Argentinië is het in Belgische wintertijd 4u vroeger dan bij ons. In de zomer wordt dat 5u.  

Kledijtips
Als je een rondreis maakt door Argentinië, verwacht je dan aan extreme weersverschillen. Het is belangrijk om je in lichte kleding te kleden en met laagjes te werken. Voorzie zeker ook dikkere kledij bij een bezoek aan het Zuiden en zorg ervoor dat een poncho of regenjas nooit ver weg is. Waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe.
Argentinië praktisch

Reisstekker/spanning
Als je in België woont, heb je een reisstekker nodig! In Argentinië worden de stopcontacten van type C en I gebruikt. De netspanning is 220 V en de frequentie is 50 Hz.

Vervoer
Maak je een rondreis door Argentinë, dan zal je het vaakst gebruik maken van nationale vluchten. Zorg er dus voor dat je een koffer bij hebt die je makkelijk in en uit kan pakken. Vaak wordt een trekkersrugzak aangeraden.
Argentinië heeft een excellent netwerk van buslijnen. De lange afstandsbussen worden micro’s genoemd en zijn erg comfortabel. Wanneer je een lange rit moet maken, neem je best een van de nachtritten. Je vindt grote busstations in elke (grotere) stad. Op het kaartje dat je koopt staat steeds aangegeven wanneer je vertrekt en waar je moet zijn.

Je kan ook door het land fietsen, maar verwacht je hierbij niet aan mooi aangelegde fietspaden. Je huurt best een mountainbike, zodat je ook op kleinere paden en onverharde wegen zonder problemen kan fietsen. Let wel op: in Patagonië kan de wind zo sterk zijn dat je bijna niet verder kan. Er zijn ook niet overal bronnen van drinkbaar water, dus sla zeker voldoende in. In Argentinië rijden veel locals met scooters. Hierbij wordt weinig naar fietsers gekeken, dus wees altijd alert!

Voorzorgsmaatregelen
Argentinië heeft een zeer goed ‘public healthcare’ systeem. In de publieke hospitalen wordt je gratis geholpen, maar hier is de kwaliteit niet altijd even goed. Als je een medische conditie hebt, is het steeds een goed idee om een briefje van je huisdokter mee te brengen, waarop je conditie beschreven staat. Medicatie is meestal makkelijk te vinden in Argentinië.
 
Over het hele land is hygiëne in openbare plaatsen en restaurants zeer goed, en het kraantjeswater is (meestal) drinkbaar doorheen het hele land. Let wel steeds op voor reizigersdiarree. Wanneer je niet zeker bent of het water van de kraan drinkbaar is, vraag dan aan een local: ¿Se puede tomar el agua de la canilla?’.

 

Cultuur

Etiquette
Wanneer je iemand wil begroeten, dan zeg je buenos dias or buenas tardes (goede morgen/goedemiddag). Iedereen (ook mannen) kust elkaar op de wang.

In Argentinië wordt het woord Che (hey!) gebruikt als casual begroeting.  Che boludo, wat zoveel betekent als 'hey, idioot!' wordt gebruikt tussen erg goede vrienden, of wanneer je iemand liever niet in de buurt hebt.

Wanneer je afscheid neemt, dan zeg je Adios of hasta luego. Ciao of chau is een meer casual manier om dag te zeggen.
 

Lokale specialiteiten
Iedereen heeft weleens gehoord van Argentijnse grill. Argentijnen zijn hier dan ook zeer trots op. Het rundsvlees is afkomstig van vee op de Pampa’s, dat dankzij een vrije levensstijl een heerlijke smaak heeft.

Argentijnse keuken werd enorm beïnvloed door de Italiaanse immigranten van de 19de eeuw. Argentijnen hebben dus voor elke Italiaanse klassieker we een Argentijns equivalent. In veel restaurants wordt zelf pasta gemaakt, en de schitterend gebakken pizza’s zijn een heerlijk goedkope snack.

Over het hele land kan je snacks kopen in de ‘kioscos’. Sandwiches de miga (dunne sandwiches met ham en kaas) zijn erg populair, net als de echte Argentijnse steak sandwich, of Lomitos. Empanadas zijn overal te koop, en de vulling varieert van streek tot streek.
 

Het bekendste dessert van Argentinië is ongetwijfeld ‘dulce de leche’, een soort van vanillepudding in een heerlijk bladerdeeg. Verder heeft Argentinië enorm goed ijs, dankzij haar Italiaanse achtergrond. Overal vind je ‘Heladerias’ met verschillende smaken. Mis deze heerlijk snack niet!
 

Shopping

Argentijnen houden van shoppen, en Argentinië is dan ook een paradijs voor wie op zoek is naar goede koopjes, van marktjes en antiekwinkels tot moderne shoppingcentra met designerspullen. Lokale kledingzaken zijn de moeite om eens binnen te stappen, en in de zomer verkopen veel artiesten hun werk in parken en op straat.
 

Geldzaken
In de meeste hotels en restaurants worden creditcards aanvaard, maar hier kunnen servicekosten bij gerekend worden. De meeste plaatsen geven je een kleine korting als je cash betaalt. Je vind overal ook bankautomaten, maar deze vallen af en toe zonder geld in toeristische plaatsen. Let wel op! Niet alle buitenlandse kaarten werken op deze automaten, dus breng zeker meerdere kaarten mee en laat je bank weten dat je naar Argentinië reist. Wees ook niet bang als je vies, of gescheurd geld terugkrijgt, deze worden meestal aanvaard door iedereen.

Wanneer je een restaurant verlaat, is het standaard om 10% van het totale bedrag als fooi te geven.
 

Souvenirtips
De meest voor de hand liggende keuze is de fantastische Argentijnse wijn. Andere lekkernijen, zoals alfajores (kleine, met chocolade omhulde koekjes) zijn ook altijd een goed cadeau. Vergeet ook niet om lokale artiesten te steunen en ga eens voor een prachtig accesoire uit de Argentijnse cultuur.
 
Tim helpt je graag verder
Tim helpt je graag verder

Tim helpt je graag verder

Selectair Reisburo Noorderkempen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Leopoldstraat 53
2330 Merksplas